domingo, 3 de enero de 2010

Arriben els Reis!

Felip Munar i Munar

La cavalcada

A tots els pobles se celebra l´arribada dels Reis, amb regals, alegria i pressagis de ventura. Segons l´Evangeli eren mags, però l´Església, en el seu combat contra la màgia i les supersticions va presentar-los com a reis, i l´estrella no com un astre natural sobre la qual exercissin endevinacions astrològiques, sinó com un estel miraculós enviat per Déu com a senyal. Essent mags, no varen conèixer el naixement del Messies per les Escriptures, sinó pel moviment dels astres: un lluminós estel amb cua els va atreure a Betlem, i ells, humils, adoraren l´Infant nascut en una estable i li oferiren or, encens i mirra. Segons la tradició eren tres: Melcior –el rei blanc–, Gaspar –el ros– i Baltasar –el negre–, significant les races del món. La tradició popular els veu com uns dels genis generosos de Nadal, que cada any vénen d´Orient –d´on surt el sol, per mar– la nit del 6 de gener i duen juguetes als nins que s´han portat bé.

Els Reis i l´Epifania
Per arribar a l´estable on havia nat el Nin, els tres Reis varen haver de fer un llarg camí, ple de perills. Per això se´ls havia tengut com a advocats dels caminants i viatgers, els quals els invocaven perquè els guardassin de lladres i malfactors. També els tenien per patrons els naipers, els quals deien que els reis de bastos, de copes i d´ors del joc de cartes figuraven els tres Reis de l´Orient amb els presents que dugueren a Jesús –l´encens, la mirra i l´or–. El rei d´espases deien que figurava el cruel Herodes. Avui l´Església celebra la manifestació de la divinitat de Crist i commemora tres moments de la seva vida: l´Adoració dels tres Reis d´Orient –presentació de Crist als gentils–; el bateig de Crist –presentació de Crist als jueus–; i el miracle de les bodes de Canà –Crist es manifesta als seus deixebles–.

L´estel de Nadal
Avui (6) al migdia es fon l´estel de Nadal, que va sortir en néixer Jesús. Es creu que l´aparició d´aquest estel anuncia un bon any; per això, si la nit de Nadal el cel està ennuvolat i l´estel no es veu, es creu que és un signe de malaverany. L´aparició de l´estel de Nadal enllaça amb la creença que diu que quan un nin neix surt al cel un estel que és seu, el qual viu amb ell, i mor quan mor la persona que representa. Hi ha la dita popular que hi fa referència: "Val més néixer amb estrella que néixer estrellat!"

Sant Ramon de Penyafort
Confessor del rei Jaume I i del papa Gregori IX, va contribuir a la fundació de l´Orde de la Mercè. Per mor d´un viatge miraculós que va fer de Mallorca a Barcelona, el varen tenir per patró els pescadors i la gent de mar: la llegenda diu que féu aquesta travessia damunt un tauló i amb un mantell com a vela, per això es va aixecar una capella allà on el sant va abordar. Diuen que ha estat el primer windsurfista reconegut, i per això el tenen per patró.

No hay comentarios: