domingo, 6 de diciembre de 2009

Costumari popular: el desembre.

"El desembre és un vell que fa arrugar la pell"

Felip Munar i Munar

Avui és sant Nicolau

Fou bisbe de Tours. Entre els miracles que se li atribueixen hi ha la salvació de tres donzelles que el seu pare duia a prostituir. La sabata plena de Méndez d´or que el sant els va tirar des d´una finestra va evitar que les al·lotes caiguessin en el pecat. Potser el costum que hi ha en alguns llocs d´Europa de posar el dia d´avui les sabates i els calcetins a la finestra per trobar-hi l´endemà els regals que hi ha dipositat sant Nicolau deriva d´aquella sabata redemptora. Un altre miracle va ser el de ressuscitar dos nins que un malvat carnisser havia matat, esquarterat i posat a salar dins una bóta. Aquest miracle és, potser, la raó per la qual sant Nicolau és tengut com el patró dels nins. Avui, sobretot els nins que anaven a escola, feien una festa molt significada, en la qual es disfressaven –o es vestien de bisbe– simulant sant Nicolau.

Simbolisme
Es creu que sant Nicolau és el paral·lelisme cristià d´un de tants personatges mítics europeus que cap a la darreria i el començament de l´any acostumen a dur els dons de l´any nou com a signe d´abundància. Els obsequis van dirigits sobretot als nins, que són els que encarnen el començament d´una nova vida i la continuïtat de l´espècie.

La Puríssima Concepció de Maria (8)

Avui l´Església celebra la puresa de la Mare de Déu, concebuda lliure del pecat original, sense cap màcula –immaculada–. La gent també anomena aquesta festivitat dia de la Immaculada. Abans de la declaració del dogma de la puresa de la Mare de Déu –s. XIV– aquesta diada ja havia estat d´una gran solemnitat. Juntament amb sant Antoni de Pàdua, era tenguda com a patrona dels botiguers, i també dels forners, pastissers, fideuers i adroguers. Les puntaires també la tenien com a advocada i, per això guarnien l´altar amb tovalles de randa ben rica i vistosa. Avui era la primera gran festa del cicle nadalenc.

(Diari de Mallorca)






No hay comentarios: