domingo, 26 de julio de 2009

Costumari popular: "Pel juliol , ni dona ni caragol!"

FELIP MUNAR I MUNAR Avui és sant Joaquim i santa Anna
Són els pares de la Verge Maria. Les primeres notícies que en tenim són d´un text apòcrif del Protoevangeli de Jaume, que narra la història de la infància de Maria i dels seus pares, Anna i Joaquim. L´any 1584, l´Església d´Occident –la d´Orient ja celebrava la festa al segle VI- va adoptar la devoció i el culte als dos sants, molt difosa a Nàpols, Anglaterra i Irlanda, malgrat l´atac ferotge de Luter tant cap al culte en el seu honor com cap a les imatges que la representaven acompanyant Maria i Jesús. Segons la tradició, santa Anna es va casar tres vegades i de cada matrimoni va tenir una filla. Per aquesta raó se l´havia considerat la protectora dels casats i el dia d´avui se celebraven molts de casaments.

Santa Caterina Tomàs (28)
Iconogràficament és representada vestida de pagesa mallorquina, amb un capell al cap damunt el rebosillo, o bé com a religiosa, amb el seu hàbit corresponent. Caterina Thomassa, amb el llinatge en femení, com era costum a l´època: així consta anomenada a la carta de professió, conservada fins a l'actualitat. Aquest costum de feminitzar Tomàs, ja no se segueix perquè actualment empram els llinatges de manera única per als dos sexes. Sí que continua en l´àmbit popular la denominació de sor Tomassa o bé sor Tomasseta per a referir-se popularment a la Santa amb un to d'afecte familiar, com qui és de casa entre els mallorquins. El seu nom, Caterina, que en grec vol dir "la pura", es refereix a la cèlebre màrtir d'Alexandria, i és un nom molt popular a Mallorca fins a l'actualitat.
Entra el creixent (28)
Durant aquesta lluna és convenient tapar els ceps perquè el sol no els cremi; tanmateix, aquest mes és dolent per la vinya: "Vols veure ton dol? Vés a veure la vinya dins el juliol". Els hortolans poden trasplantar el planter de col-i-flor, sembrar lletugues, endívies, cols i cebes. També és bon temps per fermar la terra i convé regar-la de tant en tant. Pensau a treure les patates sembrades durant el març. Floreixen els clavells de moro, les roses místiques, les dàlies, els gladiols, els brillants.





No hay comentarios: