lunes, 3 de noviembre de 2008

Costumari popular: el mes de novembre


Si pel novembre trona, la collita serà bona´

Ha entrat el novembre
Aquest mes marca un període de trànsit entre la tardor i l´hivern:
"Novembre acabat, hivern començat". És un mes de grans boirades -obra dels dimoniots-. Era el novè mes del calendari romà, el qual començava a comptar a partir de març. Els anglosaxons l´anomenaven "mes de la sang" per al·lusió al costum de matar en aquest mes -per sant Martí-els porcs, la carn dels quals, salada i adobada o embotida, es consumiria durant l´hivern. Al camp continua la sembra.Entre el minvant i la nova"Pel novembre es cullen pinyons i es mengen botifarrons", es fan les primeres matances. Ja s´han aixecat les vedes del conill, la perdiu i la guàtlera, i ara la dels tords i les cegues, que just acaben d´arribar. De cada vegada més, el dia és més curt i la nit més llarga, i cada dia que passa, minut a minut, surt més tard i es pon més aviat; i no canviarà cap al signe contrari -sortir el sol més aviat i pondre´s més tard- fins que sigui ben entrat el mes de gener, passat el solstici d´hivern, que és quan el sol arriba al seu punt més baix a l´horitzó. Aquesta setmana se solien sembrar alls: "Per Tots Sants, ets alls nats o sembrats".


La bona sobrassada de Mallorca

És la millor del món. Així de clar i senzill. Gairebé n´hi ha per tota la Mediterrània, amb sabors diferents, però com la nostra no. Les empreses que s´hi dediquen ho fan amb una professionalitat i capacitat fora de cap dubte; en Pep Lluís Munar -d´Embotits Munar, de Felanitx i Porreres- és un exponent de tots ells: ha sabut crear, diversificar el ventall de productes derivats de la matança, oferint només qualitat i bon gust. Per cert, sabíeu que en Pep Lluís fa "sobrassada reial"? En serveix a la Casa Reial Espanyola, sobretot d´aquella tan bona i especial, la més coenta i rabiosa de totes -diuen que agrada molt al rei Joan Carles-. Enhorabona a tot el sector!

La roda

Símbol aplicat a moltes realitats diferents. El Sol ha estat imaginat com un disc, una roda; sovint les rodes tenen ornamentacions solars, i s´anomenen "raigs" els radis que s´uneixen i sostenen la llanta o cercle exterior al centre o botó. També les danses circulars, balls rodons i els jocs de rotlle en moviment tenen caràcter de roda i simbologia solar. De "roda" en ver "rodó", "rodona" i "rodar": es diu que la Terra és "rodona", i els vagabunds són "rodamons". El calendari és la roda del temps, expressió de l´etern retorn de la natura, de la vida i la mort; la roda de la Fortuna mostra com la sort es capgira, cau i remunta; i semblantment la vida social.

No hay comentarios: