domingo, 30 de noviembre de 2008

Costumari popular: el mes de desembre

Santa Bàrbara és l'advocada contra els llamps.

´El desembre és un vell que fa arrugar la pell´
Avui és sant Andreu
Fou un dels dotze apòstols triats per Jesús per difondre la fe cristiana. Era deixeble de Joan Baptista i germà de Simó -Pere- i, com ell, pescador. En els Evangelis és citat en l´episodi de la pesca miraculosa, en la multiplicació dels pans i els peixos i en el dels grecs que preguntaren com ho havien de fer per trobar Jesús. És un dels quatre primers a ser nomenat com un dels dotze apòstols de Crist. Va predicar a Àsia Menor i Grècia fins a la seva mort en una creu en forma d´aspa. És el patró d´Escòcia, Rússia i Grècia. El seu nom en grec -Andros- significa "home". La Llegenda Daurada diu que, abans de ser martiritzat, es va agenollar davant la creu, es va despullar i va donar les robes als seus botxins. És el protector dels pescadors i peixeters.Entra el desembreÉs tengut com el mes més fred de l´any, juntament amb el gener. "Pel desembre, el fred i el vent fan tremolar el més valent". El nom li ve del calendari romà, el qual estava dividit en deu mesos i aquest era el darrer, el desè, i l´any començava pel març, per la primavera. Començarà l´hivern, amb el solstici, el temps més fosc de l´any, els dies més curts i les nits més llargues. És un mes "dormidor": es creu que la terra s´adorm, reposa, és el dissabte de l´any. Vénen a hivernar ocells de països freds. La lluna de desembre és la millor per tallar fusta per a arades i mànecs d´aixades perquè la fusta tallada en Advent no es corca.

l´Advent

Quatre diumenges abans de Nadal -l´entrada de l´hivern- comença la "quaresma de Nadal", l´Advent, un temps de preparació del cos i l´esperit per a una de les festivitats més importants del calendari cristià.
Així, a partir d´avui, comença el cicle de Nadal: sant Nicolau (6) i la Puríssima (8); i continua amb santa Llúcia (13) i sant Tomàs (21); després de Nadal (25) ve sant Esteve (26) i sant Joan Apòstol i Evangelista (27), els Sants Innocents (28) i Cap d´Any. Abans havia estat un període de rigorós dejuni i penitència. És diu que "l´Advent és temps de vent" i les seves ventades són tengudes per dolentes i pernicioses. La terra, ara erma i despullada, espera la llavor per ressorgir a la primavera.

Santa Bàrbara (4)
És l´advocada contra els llamps i els seus efectes, ja que es creu que la santa els domina. D´aquí ve la dita que assegura que la gent només es recorda de santa Bàrbara quan trona, i se sol recitar: "Sant Marc, santa Creu, santa Bàrbara, no mos deixeu!" I per això fou triada com a patrona de tots aquells oficis que tracten amb explosius o fan explotar alguna cosa, com els barrinaires, miners, artillers, coeters, fogueters i pirotècnics en general. Els campaners la invocaven perquè els guardàs dels llamps mentre acomplien la seva feina.

No hay comentarios: