lunes, 29 de junio de 2009

Costumari popular: "Per Sant Pere enrevolten la figuera"

Processó de Sant Pere (Colònia de Sant Pere)






Sant Pere és el patró dels pescadors.

FELIP MUNAR I MUNAR Comencen les festes d´estiu...
"Sant Pere és a vint-i-nou/ i sant Marçal és a trenta,/ i l´endemà ja mos entra/ es primer de juliol!" Fan festa a Alaró, Alcúdia, Andratx, Búger, Colònia de Sant Pere, Esporles, Port de Pollença, Port de Sóller, s´Estanyol de Mitjorn, Escorca. A Pollença, antigament ballaven els cossiers a l´ofici, llavors a la plaça Vella i davant les cases bones de la vila… Sant Pere és el patró dels pescadors i per això es fan processons marineres als nuclis costaners. Dijous (2) és la Mare de Déu de la Victòria, festa a Alcúdia, al santuari de la Victòria.

... i el mes més calorós de l´any
"El juliol és l´amo del sol!", i juntament amb l´agost també és el més sec. Si plou acostuma a fer mal: "Trons pel juliol, treuen el dol". Amb la calor, els arbres del bosc aturen el seu creixement –es diu que no tenen saba-, tot al contrari dels arbres de jardí, i molt especialment els d´origen subtropical que creixen amb molta força. Al llarg d´aquest mes la monja l´encendrà (santa Margalida, 20) i el frare l´apagarà (sant Bernat, 20 d´agost). Som a la plena de les figues flors –enguany han vengut primerenques-, dels albercocs tardans i, en general, és el mes de tota casta de fruites. Seguia la tasca de la sega, llavors batre, i ja sabeu la dita: "Qui no pot segar, espigola", tots ens hem de conformar. Ha entrat el creixent i, per això, es poden trasplantar el planter de col-i-flor, i sembrar lletugues, endívies, cols i cebes. I els trempons d´estiu: no hi ha menja més bona ni més sana!

Curiositats
1.Conten que, temps era temps, Roma estava envaïda per una gran plaga de llagosta, i el Papa va ordenar unes pregàries en honor de sant Marc; Roma va quedar lliure d´aquest insecte que delmava la collita i així, sant Marc, va quedar com a defensor dels pagesos contra qualsevol plaga que pogués malmetre les collites. 2.Quan en un terreny surt molt l´herba anomenada cua de cavall vol dir que aquella terra és compacta, amb un drenatge molt deficient. 3.La mel havia estat un remei eficaç per a curar petites cremades; es pastava amb una mica de sutge de xemeneia i s´aplicava com si fos una pomada directament damunt la cremada.

No hay comentarios: