martes, 3 de junio de 2008

MISSIONERA A ÀFRICA VISITA ARTÀ


La setmana passada una dona agradable, decidida, simpàtica i molt bona conversadora vengué al nostre poble, Artà, acompanyada pel propietari del Càmping de la Colònia de Sant Pere, el motiu és que aquest, propietari de l'empresa UPA S.A havia estat convidat per Ràdio Municipal d'Artà per si volia explicar el seu parer sobre la sentència darrera del tancament de l'empresa, i ell s'estimà més no fer declaracions i confiar amb el recurs interposat, però acceptà la invitació per la seva amiga : Magdalena Ribas Perelló, missionera al Chad (Africa Central) des de fa uns 30 anys.

Magdalena contà que el Chad, és el país més pobre del món, el més pobre , si bé no rep les ajudes que tocaria, ja que allà l'any 2.000 descobriren petroli en el seu subsòl i això li lleva els avantatges que podría tenir...vaja que el perjudicà, ja que els chadians no poden explotar aquest petroli i se n'ha fet càrrec els Estats Units, sense que els paisans tenguin un sol euro de benefici per aquest concept. Contà que el poble on ella hi té la missió, un hospital, en els darrers 6 anys la població ha passat de 16.000 persones a 26.000, aquestes 10.000 darreres corresponen a nord-americans, filipins, porto-riquenys...etc que treballen en l'explotació petrolífera, però que no reporten ni un cèntim a la comunitat, ja que tenen uns campaments a on hi ha tota classe d'articles de consum i de menjar, Mac Donald, coca-cola, ...de tot, que duen dels EE.UU i que allà res no consumeixen , ni cap riquesa reporten. Bé si, assenyalà : la prostitució. Per aquest concepte deixen alguns dobbers, però també i sobretot: la SIDA, la sífilis, mares fadrines....

Magdalena explicà que allà regenta un hospital , el Sant Joseph de Bebedjia, situat a 700 km de la capital, aquest hospital consta de:

-120 llits: 12 per cirurgia amb 757 operats el darrer any, atenen uns 67 parts mensuals, 661 transfusions de sang, el passat any, la majoria causades pel paludisme. Contà també que no tenen banc de sang i que aquesta s'ha d'aconseguir normalment dins la mateixa família (cas de que no tenguin sida, hepatitis...).

Diu que el 23 % de l'atenció correspon a la medicina general, un 33% a la pediatria, un 21 % a la cirugia i un 28% a la maternitat. A pediatría normalment hi ha un 123 % d'ocupació, la qual cosa fa que s'hagin de col.locar dos infants a cada llit , o infants damunt alguna estora o convertir terrasses amb habitacions.

A més a més , no tenen servei de restauració, per això quan ingressen a un malalt també ha de venir acompanyat de la família, o d'algú, que li prepari el dinar i els menjars i que duguin tot el necessari. Entre els familiars i els malalts s'arriben a ajuntar allí unes 700 persones, a les quals se'ls ha de donar cobertura ( higiene, aigua, llum...), perquè heu de saber que el Chad és un país de temperatures extremes.

Es malalts són atesos pels equips de metges sense fronteres.

També contà Magdalena que una vegada va passar el PARIS-DAKAR per allà i que aquests vàren demanar allotjament, ells ho prepararen i ompliren les geleres i tot per si podien fer un poc de negoci, que bona falta fa. Idò bé, no consumiren res de res (ells ho duien tot amb caravanes d'intendència), ho deixaren tot fet un desastre sense pagar, i el que és pitjor els tot terrenys del PARIS-DAKAR atropellaren i mataren a dos infants, ja que passen a tota velocitat i el terrà és de fang i s'aixecà una polseguera que despistà als nins. Les famílies d'aquests nins no reberen ni una disculpa ni cap euro just per pagar el funeral: res. A més els van dir: la culpa ha estat dels nins que no havien d'haver travessat el carrer. Ells, és clar, no pogueren reclamar: no hi ha llum, ni telèfons, ni internet, ni advocats...

Bé, Magdalena ha vengut al nostre poble per què li fa falta UNA AMBULÀNCIA, i aquesta val 24000 Euros, és totalment imprescindible, va demanar ajuda a UPA S.A, ja que fa anys li regalà tots els matalassos de l'hospital , matalassos que no s'han pogut renovar, si no que es netegen i ensobonen una vegada i una altra, i UPA S.A., amb les actuals circumstàncies no pot fer més que acompanyar-la a Ràdio Artà, perquè és conscient de que Artà és un poble generós, solidari i sensible.


I PER AIXÒ, PER FAVOR CAL INGRESSAR DOBBERS o DINERS (La quantitat que pogueu i volgueu, no importa si és petita) al BANC POPULAR


0075-0167-210701061947


Per HOSPITAL SAINT JOSEPH (ambulància)


Volem aclarar que el càmping d'UPA S.A té en els seus estatuts ajudar a ONG's o a països pobres, el Càmping ha fundat una escola de nines a Manor (La India) i tenia previst, ja havia iniciat la construcció d'una escola a Africa a Mouroumgoulay (Chad), i que per aquest hospital només donà els 12o matalassos.


Per favor : sigueu generosos i ingressau ara mateix algun dobler des d'Internet a aquest compte. Si no vos ho creis consultau a la Ràdio. Gràcies.

No hay comentarios: