domingo, 26 de octubre de 2008

Costumari popular



´De Tots Sants a Nadal, l´hivern formal´

Tots Sants es celebra el dissabte. Foto: B. Ramón
FELIP MUNAR I MUNAR

Dissabte (1) és Tots Sants

I ja entram al mes de novembre -Nadal ja guaita!-. Aquesta festivitat, juntament amb la del dia següent -Diada de Difunts- són les dues celebracions més importants de la tardor. Aquest és un moment ideal per reflexionar sobre la temporalitat de la vida, els avantpassats que ja no són entre nosaltres. Molts d´actes d´aquests dies relacionen el món dels vius amb el dels morts, com si volguessin deixar constància que la llavor, ara morta, però enterrada davall terra, un dia ressorgirà plena de vida, com l´esperança que tenen molts de creients amb els éssers estimats que han mort.

Què celebram?
L´Església avui oficia en memòria de tots els sants que varen dedicar les seves vides en la propagació i defensa de la fe cristiana. La celebració d´aquesta festa l´1 de novembre data del segle IX i s´hi integren tota una sèrie de cultes i ritus, sobretot celtes, anteriors al cristianisme, dedicats als avantpassats familiars: recordar els morts familiars. Es fan cerimònies, s´ofrenen llums, es resen tres parts del rosari, es diuen tres misses i tocaven les campanes durant tota la nit perquè els difunts que no havien aconseguit encara la pau trobassin el camí assenyalat.

Temps de tardor
I ho veim reflectit en la terra i els colors de la natura: el món vegetal ens mostra la seva decadència i n´anuncia la mort cíclica i la llavor sembrada constitueix l´inici d´un nou cicle vital. Comença el novembre, el novè mes: el dia ja s´ha escurçat, les diades són fosques i el temps és "malsà". Els arbres han perdut la fulla, ara és l´hora d´exsecallar ametlers, garrofers i tota casta d´arbres fins a gener. És temps de fer guaret i sembrar faves, ordi i civada.

La saliva
Aquest líquid té virtuts guaridores, sobretot per part d´aquells que tenen "la saliva beneïda". Aquestes persones tenen la facultat o el do de curar cremades, picades, furóncols i tota classe de malalties de la pell, fins i tot les berrugues i els mals d´ulls. Segons un antic costum, per filar, les filadores s´ensalivaven periòdicament els caps dels dits: Santa Anna, la seva patrona, els feia venir bona salivera. A molts de pobles de Mallorca es coneixen les persones de saliva beneïda, per haver nascut un dia determinat -dia 25 de gener- o haver duit a terme una sèrie de ritus, i tenen la facultat que hem esmentat..

Els cinc elements
Els cinc elements són una metàfora del cicle de la vida, les emocions, les estacions, la llum. La fusta representa la còlera, la primavera, el verd, l´oest... El foc és l´amor, l´estiu, el vermell, el nord... La terra és la reflexió, el groc, el centre... El metall és la tristesa, la tardor, el gris, l´est... L´aigua és el temor, l´hivern, la foscor, el sud... La visió dels cinc elements (Wu Xing) va sorgir a Xina fa més de 2000 anys i es va convertir en una de les bases de les arts marcials, la política la medicina i la filosofia.

No hay comentarios: