domingo, 29 de junio de 2008

Parc Natural de la península de Llevant.- Ampliación voluntaria i inclusió en el PORN



El Parc Natural se declaró en noviembre de 2001 y tenía, originariamente, una extensión de 21.507 hectáreas (superficie terrestre: 16.232 ha, superficie marina: 5.275 ha). En 2004, se recortó su extensión a 1586 ha, que corresponde a las 2 fincas públicas y se excluyeron del parque las propiedades privadas. En el año 2004 se adquirió la finca de "Sa Duaia" (400 hectáreas). Está situado en el nordeste de Mallorca y el Centro de Información está en Artà en el edificio de la antigua estación y junto al Ayuntamiento (Tel. 971 836828). En este teléfono y en el 971 176 800 (extensión 5331 o 5209) y en el 971 836 828 se organizan visitas guiadas de dos horas de duración (sábados con reserva previa)


Se puede pernoctar en 3 casas situadas en el interior del Parque: el "Refugi de s'Alzina"-Albarca (6 habitaciones dobles), en la Caseta des Oguers (10 plazas) y en el Refugi de S'Arenalet (18 plazas). Aquí hay un cámping de 30 plazas. Las reservas deven hacerse con mucha antelación: tel. 971 836828 y 971 829219.


- Extensión hasta el 31.12.2003- - Extensión desde el 1.1.2004-

REUNIÓ AL TEATRE SOBRE L' AMPLIACIÓ DEL PARC DE LLEVANT I EL PORN

El passat 10 de juny va tenir lloc en el teatre d'Artà una reunió sobre l'ampliació voluntària del Parc de Llevant, encara que hi hagué molta assistència, molts són els propietaris que no hi assistiren i que s'han queixat de que no se'ls hagués avisat personalment, que se n'adonaren d'aquesta reunió quan ja s'havia produït o pel periòdic.
Jo, com hi vaig assistir, contaré aquí el que jo vaig entendre i el que record, si vaig errada per favor, m'ho deis amb algun comentari...

Els ponents eren Pep Jimenez de la Conselleria de Medi Ambient i Margarida Femenies de l'Atenció a la Biodiversitat.

El cas és que volen ampliar el Parc de Llevant i fer el PORN (Plan ordenació recursos naturals), per això des del 2005 persones de la universitat estudien en quadrats de 10 per 10 metros tota la península de llevant en territori que correspon a S. Llorenç, Son Servera i Artà. A Son Servera i a Sant Llorenç ja havien fet la reunió i sembla que va gaudir d'una acollida positiva de la idea per part dels seus propietaris.

Els propietaris que d'ara envant es vulguin afegir al Parc de Llevant ho faran amb total llibertat, continuaran essent propietaris (ningú les pren ni les obliga a res), serà una decissió completament lliure i voluntària, però si no s'hi adherís un 51 % del territori (que no dels propietaris), això no se farà.

El cas és que es disposen de 6 milions d'euros de subvencions per a adecentar les finques o subvencionar necessitats dels propietaris (de la finca) adherits, com poden ser restaurar les margades, les teulades de les cases....

El termini d'adhesió és l'octubre del 2009, havent sortit la llei o l'avantprojecte de llei a l'octubre del 2007. Aquests quadrats les estudien i les pinten en el mapa d'un determinat color (segons la fragilitat), i els colors determinats en les llegendes del mapa donaran idea del que s'hi pot fer o no, les activitats tradicionals s'hi poden continuar fent (activitats agrícoles, ramaderes...) sense haver de consultar ni demanar permís de res, és a dir, com sempre...i llavors hi ha altres activitats (senderisme, muntanyisme , parapent...) que si el propietari accepta i hi està d'acord si se li demana s'hi podran fer , però si el propietari vol fer-hi activitats no tradicionals haurà de sol.licitar permís o consell, anar a Palma amb el plànol de la finca, on s'hi indiqui la seva situació i compararan amb els colorets que hi han indicat els experts en els seus plànols i així sabran el que permetet o no, segons la flora, la fauna, la fragilitat o no del territori si el que es demana pot fer-s'hi o no....etc.

Tan sols quedaran gravades, en cas de que es vulguin vendre les finques, aquelles que tenguin una grandària de més de 10 quarterades, i si és així el govern optarà per esser el comprador principal o no (al preu normal de venta mercat), com ha estat el cas d'aquesta finca que recentment ha adquirit el govern a Bunyola..., les altres finques es podran vendre quan vulguin els propietaris sense donar explicacions ni demanar permís.

Els propietaris que s'hi vulguin adherir que vagin a l'Ajuntament a comunicar-ho i sense compromís des de Palma aniran a veure la finca, i si ja ha estat estudiada pam a pam, que és una feina lenta i costosa, informaran al propietari dels avantatges i inconvenients de adherir-s'hi o no (segons els colorins).

A mi em va semblar l'explicació molt convincent, i jo si tengués alguna finca mi adheriria, però a la sortida vaig parlar amb alguns propietaris que estaven un poc escèptics i deien que no en volien saber res, que això era una manera fina d'expropiar a la gent , que allò de les subvencions era "cuento" i tal i qual...,vaja que no se'n fiaven.

1 comentario:

Anónimo dijo...

No seas ilusa que estos que hablan son lobos disfrazados de corderos...