viernes, 28 de diciembre de 2007

En resposta als projectes d'ampliació de la platja de la Colònia RESPOSTA ALS PROJECTES D'AMPLIACIÓ DE LA PLATGETA DE LA COLÒNIA: PROPOSTA "QUEMAQUES"

per Agnès i Neus Torres

Perquè ens empenyem en que un lloc còmode i bonic per a prendre el sol i nadar ha de tenir necessàriament arena? Hi ha algú que posi arena, a les seves piscines?

Un dels problemes més importants que comporta la aportació artificial d´arena al litoral és la destrucció de la flora i fauna que habita les roques, a més d'enterbolir les aigües i requerir una costosa manutenció a nivell econòmic i ecològic.

Si bé és veritat que donat el creixement accelerat de la Colònia la platgeta s´està quedant petita, trobam que hi ha una forta mancança de creativitat als diferents projectes d´ampliació. La imaginació s´ha d´aplicar tant en la recerca d´un entorn urbà i coster més usable i estètic, com en la protecció del medi ambient i el paisatge.

I també trobam que a les roques s´hi poden donar bons banys, encara que el
litoral rocós, a nivell d´ús per part dels banyistes, presenta alguns desavantatges:

  1. És incòmode per a moure's a peu.
  2. És incòmode per a tombar-se, particularment en el cas de roques punxegudes com les de la Colònia.
  3. Lentrada a l´aigua és més dificultosa que en l´arena.
Pensam que aquests problemes tenen solucions alternatives no només útils i còmodes, sinó també belles, atractives turísticament i equilibrades mediambientalment. El que proposam per a habilitar el litoral rocós és el següent:
  1. Instal· lació d'hamaques fixes o semifixes clavades a les roques (si són semifixes s'instal·len només durant la temporada).
  2. Per a suavitzar l'entrada a l´aigua i facilitar els desplaçaments a la zona proposam que es construeixin rampes que podrien ser de ciment, excavades a les roques, de fusta, o d'altres materials.
  3. Dissenyar, si és necessari, caminets per poder arribar des de les hamaques fins a l´aigua sense punxar-se els peus.
Tot això enllestit de tal manera que s´aconsegueixi un resultat ergonòmic, còmode, durador i estètic, en un treball interdisciplinar entre les ciències mediambientals, el disseny i la enginyeria. Dalt es presenta una imatge hipotètica que mostra la instal·lació d'una hamaca clàssica, que seria lleugera, còmoda i duradora si està fabricada amb materials adequats resistents al sol, al mal temps i al salnitre, encara que la forma final de les hamaques i el contorn requereix un temps d´estudi i un procés de disseny.

Pensam que aquest concepte de zona de bany aportaria alguns avantatges importants:

  • Descongestió de la platgeta: es soluciona l'ampliació de places a la platja del nucli urbà.
  • Impacte mediambiental mínim: per primera vegada a Mallorca es duria a terme un projecte d'ampliació de zona de bany que té en compte alhora interessos turístics i ambientals.
  • Interès estètic: es cerca un equilibri entre innovació i harmonia amb la natura que marqui precedents i promocioni el turisme cultural i paisatgístic.
  • Interès ambiental: aquest projecte promouria l'exploració de la costa rocosa mitjançant el buceig . Això possibilitaria a tot el public el coneixement d'espècies de fauna i flora autòctona.

1 comentario:

Anónimo dijo...

molt intiresno, gracies